Hoe nuttig is een adviseur?

Is het zinnig om bij een ondernemersvraagstuk of probleem hulp in te schakelen van een adviseur? In ruim 65% van de gevallen zéker. Dat blijkt ondermeer uit ervaringen van de Stichting Ondernemersklankbord Nederland, een landelijke adviesorganisatie die oud- ondernemers en gepensioneerde managers koppelt aan hulpvragende ondernemers. De ervaringen van de stichting zijn onderzocht en weergegeven in het rapport 'De helpende hand' van de Rijksuniversiteit Groningen (RUN).

Uit het onderzoek blijkt dat het twee van de drie startende ondernemingen lukt om doormiddel van een goed advies de resultaten te verbeteren. En ondernemingen die met een faillissement worden bedreigd, kunnen dit dankzij hulp van buiten in twee van de drie gevallen afwenden.
Barend van Roesel is directeur van Hoogspoor BV, een winkel in designverlichting met een showroom waar geëxperimenteerd wordt met de effecten van licht. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in 'domotica', integratie van technische systemen. Een paar jaar geleden was Hoogspoor BV nog een standaard verlichtingswinkel.

'De helpende hand'
Het rapport 'De helpende hand, Effectiviteit adviezen ondernemingsklankbord aan het MKB' is de afstudeerscriptie van twee studenten aan de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Zij deden onderzoek bij de ondernemingen die in 2002 door de Stichting Ondernemersklankbord zijn geadviseerd. Het resultaat is opvallend: van de 1648 ondernemingen bleken er een jaar na advisering nog 1223 te bestaan. Bovendien ligt het faillissementspercentage lager dan 20%. Ter vergelijking: in 2002 was het faillissementspercentage voor mkb-ondernemingen met nul tot twee bestaansjaren: 25% en met twee tot vijf bestaansjaren; 50%.

Directeur van Ondernemersklankbord Henk Schouten: " Het meest opvallende resultaat uit het rapport vind ik: Doe meer met starters. Startende ondernemers zijn net als elke andere ondernemer kanjers in hun vak, maar hebben geen kaas gegeten van alles wat er nog meer bij het ondernemen komt kijken. Ze gaan meestal wel naar de startervoorlichting bij de Kamer van Koophandel, maar daarna ziet niemand ze meer."

Bron: Kamer van Koophandel - Kamerkrant, juli/augustus 2004

Nieuws